Goed wassen
Zo wast u goed!
De betekenis van wasvoorschriften
Wasvoorschriften vindt u op de etiketten in uw textiel. Ze laten u weten hoe u met uw textiel om moet gaan als u het wast of reinigt. In onze tabel ziet u waar die symbolen voor staan die bij het gebruik van onze producten relevant zijn. En wat u bij bepaalde tekens moet doen of juist laten.
Niet elk wasmiddel is geschikt voor al uw wasgoed.
Wij adviseren u drie verschillende soorten wasmiddel te gebruiken:
- een waspoeder voor uw witte was,
- een kleurwasmiddel voor uw bonte was
- en een fijn- of wolwasmiddel.
Het waspoeder voor de witte was bevat onder andere bleekmiddel en optische heldermakers. Ze maken uw was zo wit mogelijk. Vaak zijn die middelen toch niet krachtig genoeg om de volledige witkracht te behouden. Daarom raden we u aan daarnaast een speciaal wit-productte gebruiken.
Kleurwasmiddelen bevatten geen bleekmiddel of optische heldermakers. De kleuren moeten immers hun helderheid en glans behouden. In plaats daarvan zijn zij verrijkt met een aantal kleuroverdrachtsinhibatoren die in geringe mate voorkomen dat kleur van het ene aan het andere stuk textiel wordt overgedragen. Als u uw was echter echt wilt beschermen tegen kleurdoorloop, moet u het veel krachtiger Colour en Colour en Dirt Collector Anti Kleur Doorloop gebruiken.
In fijn- en wolwasmiddelen zitten milde oppervlakte-actieve stoffen. Wolwasmiddelen onderscheiden zich vooral door een lage of neurtrale PH-waarde. Andere wasmiddelen hebben juist vaak een hogere, alkalische PH-waarde. De lage PH-waarde zorgt ervoor dat wol niet gaat vervilten.
Tot slot zijn er ook nog universele wasmiddelen. Het gaat dan vooral om vloeibare wasmiddelen die geen bleekmiddel maar wel optische heldermakers bevatten. Ze zijn bedoeld voor de witte was en makkelijker in gebruik dan een poederwasmiddel, maar zijn wat witkracht betreft minder krachtig.
Was sorteren
Het goed sorteren van de was is een belangrijke stap in het proces naar een goed wasresultaat. Het helpt namelijk de kleur van uw textiel te beschermen. Scheid voor het wassen de witte van de bonte was. De bonte was kunt u vervolgens nog sorteren naar heldere en donkere kleuren. Als alternatief daarvoor kunt u ook simpelweg een doekje Dr. Beckmann Colour & Dirt Collector Anti Kleur Doorloop in de wastrommel doen.
Goed doseren
Hardheid van het water& vervuilingsgraad
De aanduiding voor de dosering van wasmiddelen op de verpakking zijn gemiddelde waarden. Bij de wit- en kleurwasmiddelen zijn die waarden gebaseerd op een belading van uw wasmachine van 4,5 kg was. Bij fijnwasmiddelen gaat het om 2,5 kg was. Bovendien gaat men dan uit van een gemiddelde vervuilingsgraad en waterhardheid. Vraag daarom de waterhardheid bij u in de buurt na bij uw waterleverancier en bekijk steeds wat de vervuilingsgraad van uw was is. Omdat de beladingscapaciteit van wasmachines nogal varieert, is het belangrijk ook daar bij de dosering van wasmiddel rekening te houden. Bij hard water, sterkere vervuiling en meer was, moet u meer wasmiddel gebruiken dan staat aangegeven op de verpakking. Bij zachter water, geringe vervuiling en een kleinere trommel geldt vanzelfsprekend dat u kunt volstaan met minder wasmiddel.
Gebruikt u teveel wasmiddel, dan kost dat dus onnodig veel geld. Bovendien kan het het wasresultaat verslechteren doordat er restanten van het wasmiddel op uw was achterblijven. Bij onderdosering wordt de was niet goed schoon: er blijven vuildeeltjes op de was achter en daardoor verliest uw wasgoed aan helderheid. Vuil kan zich nu ook afzetten op de verwarmingselementen en de binnenruimte van uw wasmachine. Vlekken die niet volledig weggewassen zijn kunnen zich tot slot bovendien in de weefsels vastzetten waardoor ze bij toekomstig wassen nog moeilijker te verwijderen zijn.
Energiebesparend wassen
De huidige wasmiddelen en moderne wasmachines zijn zo krachtig dat de was al bij lage temperaturen schoon wordt. Hardnekkig vuil en vlekken verdwijnen zelfs als ze goed voorbehandeld worden. Als u uw was vaker op 30 °C of 40 °C wast, bespaart u niet alleen op uw energiekosten, maar levert u ook een bijdrage aan een beter ecologisch evenwicht. Door op één temperatuurniveau lager te wassen kunnen alle Duitse huishoudens samen de uitstoot van CO2 per jaar met 1,3 miljoen ton terugbrengen (bron: IKW wassen bij 30 °C).
Om uw wasmachine bij het gebruik van lagere temperaturen kiemvrij te houden, kunt u af en toe een 60 °C was draaien - of u aanwennen regelmatig de Ultra Intensieve Wasmachine Reiniger met actieve koolstof gebruiken, die daar speciaal voor ontwikkeld is.
Andere nuttige tips
Let erop dat u uw wasmachine niet overvult. Daardoor kan kleding namelijk beschadigd raken. Wrijving kan lichte plekken veroorzaken en opdrukken beschadigen. Was bedrukt textiel om die reden ook altijd binnenstebuiten, net als textiel met krachtige kleuren (in dat laatste geval om kleurdoorloop te voorkomen). Bij overbeladen machines kan de was overigens ook niet meer vrij door de trommel bewegen. Het goed spoelen van de was wordt daarmee onmogelijk. En daardoor kunnen resten van het wasmiddel zich op uw textiel hechten.
Snelle en korte wasprogramma's verbruiken, in tegenstelling tot wat velen denken, veel water en energie omdat de machine bijvoorbeeld veel sneller moet opwarmen. De programma's zijn daarnaast minder effectief doordat de werkzaamheid van de wasmiddelen niet ten volle benut wordt.